facebooktwitteryoutube
in MMA - 12 Nov, 2014
by admin - no comments
Vapaaottelu

Vapaaottelu, englanniksi Mixed Martial Arts, MMA, on yleisnimitys melko nuoroille kamppailulajeille, joista monet on kehitetty niinkin myöhään kuin 1970-luvulla, ja varsinainen vapaaottelun kultakausi alkoi vasta 1990-luvulla. Kuuluisin vapaaottelun edeltäjistä on ollut 1960- ja 70-lukujen taitteessa Bruce Lee, jota onkin kutsuttu vapaaottelun isähahmoksi.

Leen mukaan ottelijoista paras on se, joka osaa käyttää monien lajien keinoja monipuolisesti hyväkseen. Modernin vapaaottelun voidaan kuitenkin katsoa ottaneen ensiaskeleensa Brasiliassa, jossa kuuluisa Gracie-perhe kehitti niin sanotun brasilialaisen ju-jutsun ja alkoi järjestää kisoja, joissa taisteli kehittämillään tekniikoilla muita kamppailulajien harjoittajia vastaan.

Vapaaottelun lajeille on yhteistä, että niissä sallitaan hyvin laajasti erilaiset pysty- ja mattotekniikat sekä erilaiset heitot, lukot ja iskut. Kyseessä on siis laji, jota voidaan kuvata täyskontakti-kamppailu-urheilulajiksi. Vaikka vapaaottelua pidetään modernina urheilulajina, on sillä kunniakas esikuva antiikin olympialaisissa, joiden paini, pankration, muistutti suuresti nykyistä vapaaottelua.

Vapaaottelun säännöt vaihtelevat edelleen eri organisaatioiden järjestämissä turnauksissa. Erot koskevat lähinnä sarjojen painorajoja, erien lukumäärää, otteluiden kestoa ja sallittuja tekniikoita. Suurimmat erot ovat amatööri- ja ammattilaisvapaapainiotteluiden välillä. Amatööriotteluissa on tavallisesti yhdestä kolmeen erää, joiden kesto on tavallisesti kolme tai viisi minuuttia. Amatööreillä on käsissään hyvin pehmustetut hanskat ja jaloissa suojat eikä minkäänlainen iskeminen ole sallittua matto-ottelussa. Kehätuomari myös keskeyttää ottelun hyvissä ajoin, jos toinen ottelijoista uhkaa jäädä alakynteen, jotta vältytään tyrmäyksiltä. Amatööriottelijoiden taso vaihtelee suuresti osan ottelijoista ollessa muutaman kuukauden harjoitelleita osan taas ollessa useita vuosia harrastaneita huippu-urheilijoita.

Suomen Vapaaotteluliitto on virallinen, vuonna 2004 perustettu lajiliitto, joka valvoo lajin kehitystä sekä myöntää lajilisenssit. Otteluita on meillä järjestetty vuodesta 1997. Nyt säännöille ja tuomaritoiminnalle luotu selkeä linja mahdollistaa lajin kehittymisen Suomessa.