facebooktwitteryoutube
in Karate - 06 Nov, 2014
by admin - no comments
Karate

Karate on monipuolinen urheilulaji, mutta samalla se on itsepuolustusmenetelmä. Karatekalta ei välttämättä vaadita suurta massaa tai lihasvoimaa, sillä lajissa oleellisinta ovat taito, tasapaino ja nopeus. Siksi laji sopii harrastuksena eri-ikäisille ja -kokoisille ihmisille, jotka voivat myös hyvin harjoitella yhdessä. Lajissa alkuun päästäkseen ei tarvitse olla huippukuntoinen, sillä kunto ja lihasvoima kehittyvät harjoittelun myötä.

Kilpaurheilulajina karate on mielenkiintoista seurattavaa. Kilpailuissa on vammat pyritään estämään tarkalla tuomarityöskentelyllä varoittamalla ja tarvittaessa hylkäämällä ottelija, joka käyttää epäpuhtaita lyöntejä ja potkuja. Päähän kohdistuvat iskut pyritään pysäyttämään juuri ennen osumista ja vain puhtaista lyönneistä ja potkuista saa pisteitä.

Karatenäytöksissä yleistä tiilien tai lautojen murskaamiset paljaalla kädellä, jalalla tai jopa päällä eivät vastoin yleistä luuloa ole varsinainen osa karatea, vaan kuuluvat karaten harjoitteluun. Murskaamisen avulla pyritään harjoittelemaan lyöntejä ja maksimoimaan niiden tehokkuus.

Karaten juuret ovat Kaakkois-Aasian munkkiyhteisöissä, joissa jouduttiin kehittämään aseettomia taistelulajeja, koska aseiden käyttö oli munkeilta kielletty. Japaniin Okinawalla feodaalitilanteen vuoksi edelleen kehittynyt karate saapui 1920-luvun alussa, jolloin järjestettiin uuden lajin näytöstilaisuuksia. Suomeen karate rantautui vasta 1967. Huolimatta lajin myöhäisestä saapumisesta maahamme olemme voittaneet lukuisia EM- ja MM-mitaleja.

Karaten harjoittelu on hyvin kurinalaista eikä vanhoja perinteisiä tapoja ole unohdettu, vaikka karateka treenaakin nykyisin ottaen huomioon uusimman urheilutietämyksen.