facebooktwitteryoutube
Etusivu Judo Karate Ultimate Fighting Championship-turnaus Vapaaottelu Jon Jones Kuuluisat soturiheimot
in Judo - 01 Nov, 2014
by admin - no comments
Judo

Judo on maailman suosituin kamppailulaji, joka kehittää harrastajansa nopeutta, voimaa, ketteryyttä ja tasapainoa. Judo kehittää ruumiillisten ominaisuuksien lisäksi myös harrastajansa henkisiä ominaisuuksia kuten keskittymiskykyä.

Judon, kuten useiden muidenkin kamppailulajien, lähtökohdat ovat japanilaisessa samurai-taidoissa. Judon synty voidaan ajoittaa 1880-luvulle, jolloin japanilainen ju-jutsu-mestari ja kasvatustieteilijä Jigaro Kano alkoi tietoisesti kehittää vanhojen taistelulajien pohjalta uutta kamppailulajia ja liikuntamuotoa, jossa tehokkaaseen harjoitteluun liittyisi mahdollisimman pieni riski vammautua. Kanolle oli tärkeää myös judon henkinen puoli, ja hän korostikin henkistä kasvua ja kehittymistä ihmisenä fyysisten harjoitteiden ja kilpailun rinnalla.

Judo perustuu yksinkertaisille periaatteille, joista merkittävin on se, ettei vastustajan voimaa lähdetä nujertamaan voimalla, vaan vastustajan voima valjastetaan oman voiman avuksi. Toinen merkittävä periaate on se, että judoka pyrkii aina suuntaamaan henkisen ja fyysisen voimansa sinne, missä odotettavissa on suurin mahdollinen tulos. Judo harjoituksiin ja kilpailuihin pätee kolmas tärkeä periaate, jonka mukaan harjoitus- ja kilpakumppanit pyrkivät aina tukemaan toisiaan.

Suomen Judoliitto on perustettu vuonna 1958 ja alun perin judon toi maahamme Japanin lähetystösihteeri Shigemi Tagami. Judo on ollut olympialaji vuoden Tokion kisoista eli vuodesta 1964 lähtien. Judossa järjestetään niin kansallisen tason kuin maailmanmestaruuskilpailuja ja se on maailman tasolla merkittävä kilpaurheilulaji. Harrastuksena judo taas sopii kaiken ikäisille ja kokoisille ihmisille, jotka haluavat kehittää itseään monipuolisesti, tulla hyväksi ja vahvaksi ihmiseksi.